Met een EHBO-kit ben je goed voorbereid

Met een EHBO-kit ben je goed voorbereid

Een snee tijdens het koken, een schaafwonde bij het spelen of een wespensteek ... Met een goed gevulde EHBO-kit ben je voorbereid om eerste hulp te bieden bij kleine ongevallen. Zo heb je de nodige medicatie en hulpmiddelen in huis om een ziekte of verwonding te behandelen. Maak eerst een inventaris van wat er momenteel in je medicijnkast ligt. Dit is een goede gelegenheid om je kast te ontdoen van oude voorschriften en vervallen medicatie. Maak hier een gewoonte van en probeer dit elke drie maanden te doen. Maar wat heb je nu precies nodig? 


Lijst met noodinstructies

Zorg dat je altijd een lijst in huis hebt met telefoonnummers voor noodgevallen. Denk hierbij aan contactgegevens van je huisarts, antigifcentrum, brandweer, ziekenwagen en politiediensten. Bovendien hou je best een lijst bij van wie welke medicatie dagelijks nodig heeft of bij allergieën.  


Eerste hulp

Bewaar een goed gevulde EHBO-doos in je thuisapotheek. Op die manier kan je zelf kleine snijwonden, verstuikingen en kneuzingen behandelen. Dit is belangrijk om het risico op infecties te verkleinen. Door de juiste producten bij de hand te hebben, kan je stressvolle ritjes naar de apotheek, dokterspraktijk of spoeddienst vermijden.

Je EHBO-kit bevat ten minste volgende artikelen:

  • Verbanden: bij breuken of verstuikingen kunnen verbanden de gewonde ledematen ondersteunen. Ook oefenen ze druk uit op grote snijwonden. Vervolgens kan je deze in het ziekenhuis laten behandelen.
  • Pleisters: je houdt best een aantal pleisters bij in verschillende maten, en ook  waterbestendige pleisters.
  • Digitale thermometer: een digitale thermometer meet vrij accuraat de lichaamstemperatuur. Zo bestaan er voorhoofdthermometers, orale thermometers, infrarood thermometers, oorthermometers, lichaamsthermometers, ...
  • Antisepticum of disinfectant: een bacterie-, schimmel- en virusdodend middel om te ontsmetten. Hiermee kan je snijwonden schoonmaken, voor je er een pleister of verband over legt. 
  • Medical tape: deze plakband heb je nodig om een verband vast te zetten. Daarnaast kan je het gebruiken om een spalk aan te leggen. Hierbij plak je de gekwetste vinger vast aan een niet-gekwetste vinger.
  • Pincet: handig om splinters te verwijderen. Hierdoor voorkom je ongemak of infecties door blijvende splinters.
  • Pijnstillers: paracetamol, aspirine of ibuprofen.
  • Huidzalf: voorzie een zalf tegen huiduitslag, zoals hydrocortison of calendula. Ook is het aan te bevelen een crème of spray tegen insectenbeten en -steken in huis te hebben. Tenslotte hou je best een crème tegen brandwonden bij.
  • Warmte- en ijspacks: deze zorgen voor verlichting bij hoofdpijn, verstuiking, verwondingen en spierpijn.
  • ...